Stilstaan bij vrijheid

Morgen is het 4 mei, de dag van onze Nationale Herdenking. De dag dat we alle Nederlanders mogen herdenken die hun leven verloren voor onze vrijheid sinds de 2e Wereldoorlog in concentratie- of vernietigingskampen, in interneringskampen, bij dwangarbeid of op zee, maar ook tijdens vredesmissies en oorlogssituaties in andere landen na de Tweede Wereldoorlog. Ik zeg bewust mogen herdenken, wat dat staat een ieder natuurlijk vrij. Want wat betekent tegenwoordig 4 mei? In onze huidige samenleving hoor je steeds meer protesten tegen 4 mei. Mensen vinden het hypocriet dat we in deze tijd van groeiende moslimhaat en fascisme en onderdrukking nog gedenken. Zelf denk ik juist dat we het moeten omkeren. Juist door al deze verontrustende ontwikkelingen is het extra belangrijk dat we stilstaan bij het begrip vrijheid en hoe dankbaar we ervoor mogen zijn dat we hier in vrijheid kunnen leven, maar dan ook zeker niet vergeten aan wie wij die vrijheid te danken hebben, en het gedenken van alle slachtoffers als eerbetoon hoort daar voor mij bij, maar dat is mijn mening en ik heb respect voor ieders mening. Maar ik hoop wel dat met de groeiende discussie van wel of geen 4 mei iedereen elkaar in zijn of haar waarde laat, welke keuze er ook wordt gemaakt.

4-mei-stil

En dan 5 mei, Bevrijdingsdag! We vieren de Bevrijding van Nederland, nu alweer meer dan 70 jaar geleden. Overal in Nederland worden leuke evenementen georganiseerd en feest gevierd. Juist in deze rumoerige tijd waarin we leven voel ik extra sterk hoe gelukkig ik ben in vrijheid te mogen leven! Lees hier alles over de verschillende activiteiten op Bevrijdingsdag 2016: Nationaal Comité 4&5 mei – Activiteiten

5 mei

Natuurlijk heb ik bij dit thema ook weer wat leesvoer voor jullie gevonden in de vorm van gratis E-books:

Marja Pinckaers – De Cirkel:

Ben jij wel eens in Auschwitz geweest?’ e-mailde mijn jongste nichtje Stéphanie. Op mijn ontkennend antwoord kwam prompt de vraag of ik met haar mee wilde.

Het verhaal van de zoektocht van de schrijfster naar het  oorlogsverleden van haar joodse grootouders in Auschwitz. Klik op onderstaande afbeelding om dit E-book te downloaden.

Cirkel

Dolf Verroen – Als oorlog echt is:

Herinneringen van de auteur aan de Tweede Wereldoorlog, die hij meemaakte als tienjarige jongen. De tekst is, kenmerkend voor Dolf Verroen, vlot geschreven in korte zinnen en eenvoudige bewoordingen, opgedeeld in beknopte hoofdstukken, nu geheel in de verleden-tijds-vorm gesteld. Het accent ligt op de betekenis van oorlog voor jezelf en de directe omgeving.

Klik op de afbeelding om dit E-book, dat geschikt is voor kinderen vanaf negen jaar, te downloaden!

Verroen

Dirk Ayelt Kooiman – Montyn:

Het waargebeurde verhaal van kunstenaar Jan Montyn die in 1944 vrijwillig dienst neemt bij de Duitse marine. Vanaf dat moment raakt hij in een maalstroom van oorlog en geweld. Hij meldt zich aan bij het vreemdelingenlegioen en vecht in Korea, Vietnam, Thailand en Cambodja. Zijn leven is een adembenemende zwerftocht tussen oorlog en vrede, leven en dood, wanhoop en geluk.

Klik op de boekomslag voor de download!

kooi010mont01_01_tpg

René Jean-Paul Dewil – De Blauwe Bloemen:

Dit E-book in PDF-formaat gaat over een familie tijdens de Schemeroorlog en de Achttiendaagse Veldtocht in belgië in 1940.
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in de lucht over België.

Klik op deze link: Blauwe Bloemen

Sylvia Peters – Is de wereld gek aan ’t worden?

“Is de wereld gek aan het worden?” is niet alleen een boek , het is tevens een verzoek aan de mensheid. Geraakt door het verlies van dierbaren bij de MH17 ramp is het boek eigenlijk een noodkreet geworden in verband met de misstanden in de wereld. Sylvia Peters heeft meerdere boeken op haar naam staan, maar meestal in een heel ander genre. Dit keer neemt ze je mee naar de brandhaarden op deze aardbol. Het ‘Waarom’ is hierbij de leidraad, het ‘Hoe zou jij…’ is het oordeel. De wens voor verbroedering, tolerantie en humaniteit is geschreven uit het hart en een oproep aan het verstand.

Download dit E-book als PDF door op de onderstaande afbeelding te klikken.

sylvia Peters

Neem ook eens een kijkje op “De 2e Wereldoorlog in 100 voorwerpen“, hier kun je een virtuele interactieve voorstelling volgen door het aanklikken van 100 verschillende voorwerpen met elk hun eigen verhaal!

Als laatste vermeld ik hier nog mijn vorige artikelen over het thema Oorlog en Bevrijding:

Anne Frank

Honderd jaar Loe de Jong

vrijheidgeefjedoor-hajodereijger2

 

Advertenties

3 gedachtes over “Stilstaan bij vrijheid

  1. Wat een super artikel weer, zowel goed voor ouderen als de jongeren ik hoop dat ze er veel mee zullen doen .knap hoor Boekenland .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s