Living Library NL : Het levende boek

Wat is de Living Library precies?

De Living Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Living Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

In de Living Library gaat het dus niet om boeken lezen, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt het beeld wat we hebben van mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Bijvoorbeeld een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. Je kunt nu op een zeer bijzondere manier in de wereld van je menselijk boek stappen en in een open gesprek alles vragen en bespreken.

Uiteindelijk is dit ook de bedoeling van de Living Library: Mensen met elkaar in contact brengen om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan.  Door mensen uit verschillende leefwerelden met elkaar in contact te brengen leer je van elkaar. Het leidt zo tot een bijzondere uitwisseling van gedachten en vaak tot wederzijds begrip. Durf jij het bijvoorbeeld aan om je ‘vooroordeel’ te ontmoeten of ben je benieuwd hoe een dakloze zich staande houdt of hoe een transgender zich voelt in Nederland? Dit en nog veel meer vragen kun je stellen aan vele verschillende levende boeken, dat zijn allemaal vrijwilligers, die graag met je in gesprek gaan.

HOE LEEN JE EEN LEVEND BOEK? 

  1. Ga naar een Living Library evenement
  2. Blader door de catalogus en kies een Boek
  3. Registreer jezelf bij de Living Library Balie
  4. Een vrijwilliger zal je voorstellen aan het Boek
  5. Je hebt daarna 20-30 minuten met het Boek te besteden.

Er zijn vrijwilligers ter plaatse om te helpen indien gewenst. 

Iedere boektitel geeft zo kort mogelijk het onderwerp aan, waar vaak vooroordelen over bestaan. Iedere Living Library biedt een divers aanbod, als ware het een afspiegeling van de samenleving.

De komende edities vind je hier en wil je wat voorbeelden van levende verhalen zien, klik dan hier

DON’T JUDGE A BOOK BY ITS COVER!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.