Bitterzoete Bevrijdingsdag

Vandaag is het 5 mei, bevrijdingsdag. Een dubbel gevoel. Aan de andere kant van Europa in Oekraïne woedt een gruwelijke zinloze oorlog en zijn miljoenen mensen hun vrijheid ontnomen en zijn er al vele onschuldige slachtoffers gevallen. En aan de andere kant dankbaarheid dat wij hier al 77 jaar in vrede mogen leven. Meer nog dan andere jaren besef ik hoe belangrijk vrede en vrijheid is en zeker vandaag sta ik daar extra bij stil…

Het thema van dit blog is dan ook oorlog, vrede en vrijheid. Niet heel makkelijk om daar gratis E-books over te vinden maar met wat speurwerk is het toch gelukt:

Verraad en Verzet – Vrij Nederland en de oorlog:

Met het gratis boek Verzet en Verraad heeft Vrij Nederland een verzamelbundel van diverse oorlogsverhalen samengesteld welke je als epub-bestand gratis kunt downloaden en lezen.

Klik op de afbeelding om dit E-book te downloaden als epubbestand of als PDF.

De Cirkel – Marja Pinckaers: Marja is nog een meisje van circa 9 jaar als ze wordt uitgescholden voor Jood. Ze schrikt in eerste instantie, want ze is katholiek opgevoed en is niet Joods. Maar de werkelijkheid blijkt anders te zijn. Dat is het begin van een ontdekkingsreis naar haar wortels. Om de cirkel rond te krijgen vertrekt ze naar Auschwitz. Hoewel ze de gebeurtenissen zelf wil ervaren, is ze er tegelijk bang voor.

Download dit gratis E-book als ePub of als PDF door op de afbeelding of link te klikken.

Download-gratis-de-cirkel

TWIST 40 – 45:

In dit gratis themamagazine van Hostwriters lees je veel waargebeurde oorlogsverhalen. Deze speciale editie is samengesteld door de bekende Vlaamse schrijver Roland Bergeys.

Dolf Verroen – Als oorlog echt is:

Herinneringen van de auteur aan de Tweede Wereldoorlog, die hij meemaakte als tienjarige jongen. De tekst is, kenmerkend voor Dolf Verroen, vlot geschreven in korte zinnen en eenvoudige bewoordingen, opgedeeld in beknopte hoofdstukken, nu geheel in de verleden-tijds-vorm gesteld. Het accent ligt op de betekenis van oorlog voor jezelf en de directe omgeving.

Klik op de afbeelding om dit E-book, dat geschikt is voor kinderen vanaf negen jaar, te downloaden!

Verroen

Deze links zijn ook zeker de moeite waard:

Denkboek.nl: Dit boek wordt elk jaar onder de leerlingen van groep 7 verspreid. Het helpt mee tot bewustwording van de Tweede Wereldoorlog, herdenken, vieren en vrijheid. Kinderen kunnen zelfstandig werken met deze thema’s op deze website.

Gedenkplekken: Hier vind je alle monumenten, erevelden en gedenkplekken in Nederland.

Kleine stappen in een grote oorlog: Interactieve voorlichting over oorlog en bevrijding voor jongeren.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Ik wens jullie een mooie Bevrijdingsdag 2022!

2 gedachtes over “Bitterzoete Bevrijdingsdag

  1. Wat heeft Boekenland toch weer veel gevonden ik denk hier veel mensen plezier van zullen hebben,ook dat voor kinderen is heel belangrijk laat de jeugd er maar over lezen.Bedankt Boekenland voor dit goede artikel.tot de volgende keer.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.