Voer voor stripfanaten

Zoals ik al eerder vermeldde in mijn artikel “Strips,strips en nog meer strips” wil ik graag de liefhebbers van het beeldverhaal hopelijk weer blij maken met wat nieuwe links, die ik op dit gebied op internet heb gevonden.

We beginnen met de zeer bekende strip “Jan, Jans en de kinderen” van striptekenaar Jan Kruis. Deze strip, die voor het eerst verscheen in het tijdschrift Libelle in 1970, bevat veel autobiografische momenten van de tekenaar. Maar liefst 30 jaar leverde Jan Kruis elke week een nieuwe strip aan voor de Libelle, tot hij in 1999 van zijn welverdiende pensioen ging genieten en zijn werk overdroeg aan een groep tekenaars, die momenteel nog steeds voor Libelle onder de naam “Studio Kruis” werken.

Op de website www.JanJans.nl.nu  kun je online een paar strips lezen. Elke maand staat er een nieuwe strip op de website, en ieder seizoen zijn er 5 strips.

jan jans

 

Voor de liefhebbers van de klassieke strips is de Engelstalige website van The Digital Comic Museum misschien wel een leuke tip. Op deze site, waar je wel een gratis account voor aan moet maken, kun je maar liefst meer dan 15000 strips downloaden die voor 1959 zijn gepubliceerd. Je vindt hier weliswaar niet de beroemde striphelden van Marvel en D.C. Comics, maar wel heel veel gelijksoortige striphelden die je misschien ook leuk zult vinden. De strips zijn allemaal gratis te downloaden in CBR- of CBZ-formaat en kunnen gelezen worden op bijvoorbeeld tablets met een comic reader-app of op je PC met behulp van een programma als ComicRack (zie mijn artikel over gratis Comic Readers: Prettig strips lezen).

Een strip over het werk van De Dienst voor Humanitaire Hulp van de Europese Commissie in crisissituaties, getekend door Erik Bongers, kun je gratis downloaden via deze link: Verborgen ramp. Dit is een volledig fictief verhaal over een zware aardbeving in Bordovia waarbij veel doden en gewonden zijn gevallen.

boek_europa

Het stripverhaal “Het Geheim van de Bakkerij” is een initiatief van M25 Leiden van Diaconaal Centrum De Bakkerij dat jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar uitdaagt en ondersteunt om zich in te zetten voor kwetsbare mensen in de samenleving. Het verhaal gaat over twee jongeren van M25 Leiden, Saadia en Jacko, die op avontuurlijke wijze een reis door de tijd maken en door de eeuwen heen, op de plek van het tegenwoordige Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden, zien dat er hulp geboden is aan mensen in nood. Hun gids en plaaggeest op de reis is, naast een eigenwijze rat, ook een broodpenning uit 1777, die de armen in die tijd konden inwisselen voor een brood in de armenbakkerij.

De grote vraag is natuurlijk: zullen Saadia en Jacko hun weg nog terugvinden naar huis? En wat is toch het geheim van De Bakkerij? Je kunt dit stripverhaal lezen op deze website: Het Geheim van de Bakkerij

geheimvandebakkerij_voorkant

Als laatste een link naar de Engelstalige Marvel- website, waar het nu mogelijk is verschillende stripboeken gratis in te kijken. Hier vind je de bekende helden zoals: Iron Man, Captain America, X Man, Spiderman en nog heel veel andere beroemde striphelden. Je kunt een voorbeeld bekijken van een bepaalde strip, dit beslaat een volledige episode van de totale strip, dus zeker wel de moeite waard!

Klik hier om naar de website van Marvel te gaan: Marvel Comics Free Issues, kies je favoriete strip en klik dan op “read sample”!

Comic-digital-664x374

Advertenties

Een gedachte over “Voer voor stripfanaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.